Longboard disciplines

In de longboardwereld zijn er verschillende disciplines zoals cruisen, dansen, downhill longboarden, slalom longboarden en freeride longboarden. Voor elke discipline maak je gebruik van een ander longboard. Hoe je kan bepalen welk longboard bij jou past staat in de tekst over longboard hardware. Hieronder zullen de disciplines kort worden toegelicht.

Cruisen

De meest voorkomende vorm van longboarden die uitgeoefend wordt in Nederland is cruisen. Het cruisen is eigenlijk niks anders dan lekker longboarden door de stad of over de boulevard. In de stad is het longboard zelfs een prima alternatief voor de fiets. De meeste beginnende longboarders beginnen met cruisen en gebruiken hiervoor vaak een longboard met een pintail shape. Hier over is meer informatie te vinden op de pagina over hardware.

longboard-cruisen

Downhill Longboarden

Downhill is de meest extreme vorm van longboarden. Het komt erop neer dat je zo snel mogelijk van een heuvel/berg afdaalt. Dat het zo extreem is komt natuurlijk door de hoge snelheid, die kan wel op lopen tot 100km per uur. Downhill longboarden is alleen weg gelegd voor ervaren longboarders, omdat je te maken hebt met hoge snelheden en veel stuurwerk is een goed controle over het longboard heel belangrijk. Om met downhill longboarden te beginnen heeft Nederland een paar mooie locaties. Zo is er het Zwarte pad in Scheveningen en het oude Floriade terrein in Haarlemmermeer waar de beginselen van het downhill prima geoefend kunnen worden. Als het downhill longboarden eenmaal sneller gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent voor het geval dat je valt. De professionele downhill longboarders maken gebruik van integraal helmen en motorpakken. Door de hoge snelheden hebben downhill longboarders veel baat bij een stabiel longboard, hier is meer informatie te vinden bij de tekst over hardware.

Slalom longboarden

De discipline slalom longboarden spreekt denk ik voor zich. Het is namelijk longboarden tussen obstakels door. Dit wordt vaak uitgevoerd in een competitie vorm, er wordt dan gebruik gemaakt van pionnetjes om een parcour uit te zetten. Het gaat er dan om wie de snelste tijd neerzet. International Slalom Skateboarding Association (ISSA) organiseert veel wedstrijden en evenementen hier is meer over te lezen op de pagina longboard events.

Freeride longboarden

Dan is er ook nog het freeride longboarden, dat bestaat uit sliden, hogesnelheden en tricks. Freeride longboarden is eigenlijk een mengelmoes van alle longboard disciplines en dat gecombineerd met je eigen stijl. Alles kan en mag. De longboarders die freeriden kiezen meestal voor een dropped board, wat dat precies inhoud wordt uitgelegd bij de hardware.

freeride

Dansen

De longboard discipline dansen is een van de meest technische vormen van longboarden. Tijdens het dansen gaat het erom dat er verschillende pasje uit worden gevoerd op het longboard terwijl deze beweegt. Een basis trick is bijvoorbeeld een cross-steps. Bij het dansen gaat het allemaal om stijl zo kan iedereen op zijn eigen manier de tricks uitvoeren. De longboards waarop gedanst wordt zijn meestal wat langer maar verder is het heel persoonlijk wat je fijn vind.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.