Slacklinen

Geschiedenis van het bodyboarden

“Paipo”

Al duizenden jaren geleden is bodyboarden ontstaan. Polynesiërs reden golven liggend op stukken hout, bundels van riet of iets anders dat drijft in het water. In die tijd noemde ze het een “paipo” dat betekend in het Hawaiiaans klein board. Het idee was dat het bodyboarden leuk was voor kinderen om dit eerst te leren zodat het surfen makkelijker zou gaan.

Morey Boo

In het jaar 1971 stopte Tom Morey met het produceren van surfboards en ging naar Hawaii om daar te wonen. Aangekomen op Hawaii, zag hij de zee en de branding maar hij had geen board om te surfen. Hij leende een mes en een restje polyetheen schuim en ging aan de slag. Het werd een rechthoekig plankje waarmee hij de zee in kon.

In 1973 liet hij voor $10 zijn merk Morey Boogie registreren. Tom moest geld inzamelen om zijn eerste advertentie te kunnen plaatsen in een surf magazine. De vraag naar de bodyboards was werkelijk ongekend. De productie steeg binnen 5 jaar tijd naar de 80.000 bodyboards per jaar.


Bodyboarden versus surfen

Het bodyboarden is veel makkelijker aan te leren dan surfen. De vaardigheden die je nodig hebt zijn veel laagdrempeliger, maar het bodyboarden is daardoor niet minder leuk. Ook de bodyboards zijn stukken goedkoper dan surfplanken. Het bodyboarden werd ook al snel wereldwijd populair. De line-ups (de plek waar surfers altijd liggen te wachten op de golven) werden hierdoor overvol en omdat veel bodyboarders onervaren waren en zich niet aan de regels hielden vonden de surfers het maar niks. Surfers dachten in die tijd zelfs neerbuigend over de bodyboarders omdat het makkelijker en goedkoper was. In die tijd verzonnen ze zelf scheldwoorden voor de bodyboarders zoals spongers, cipples, shark biscuits en speed bumps. Ondanks dit bleef het bodyboarden immens populair en de sport ontwikkelde zich dan ook razend snel. Er kwamen competities waarvan de eerste in 1979 het Morey/Gap event op Huntington Beach.


“The world bodyboard championship”

In het jaar 1982 werd de “The world bodyboard championship” dit evenement wordt nog steeds georganiseerd. Hier komen elk jaar de beste bodyboarders bij elkaar. Een jaar later in 1983 stond het eerste bodyboard icoon op genaamd Mike Stewart. In alle mogelijke omstandigheden won Stewart en hield dit vol tot en met de jaren “90. Toen stopte hij op het hoogste niveau maar hij blijft altijd degene die er o.a. voor heeft gezorgd dat de bodyboarden nu op dit niveau wordt beoefend.


Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.