soorten-kites

Soorten powerkites / vliegers

Vliegers zijn er in alle soorten, maten en vormen. Van de simpele ruitvormige vlieger die men allemaal kent vanuit de jeugd tot aan de grote opblaasbare vliegers die men kan zien bij festivals. Alle soorten vliegers zijn onder te brengen in verschillende categorieën.

1 lijners (niet bestuurbare vliegers)

Dit zijn vliegers die aan één enkele vliegerlijn zitten en hierdoor ook niet bestuurbaar zijn. De meest bekende 1 lijner is het ruitvormige model met een gewicht aan de staart zodat de vlieger recht in de lucht blijft staan. De modellen die tegenwoordig gemaakt worden hebben eigenschappen die 'de ruit' ver overstijgen maar ze hebben allemaal de eigenschap dat ze vooral dienen om naar gekeken te worden, uiteraard kan dat ook leuk zijn! Sommige worden zelfs gebruikt voor luchtfotografie.

éénlijns-kite

Delta's (stokvlieger aan twee vliegerlijnen)

Zoals de naam doet vermoeden zijn delta's min of meer driehoekige modellen. Ze bestaan uit een enkele laag vliegerdoek wat door koolstof of carbon vliegerstokken in model gehouden wordt. Deze vliegers zitten aan 2 vliegerlijnen, en zijn dus '2-lijners'.

delta-kite
Door één van de lijnen iets aan te trekken kan men de vlieger links of rechts sturen, salto's maken, rondjes draaien, naar boven of naar beneden sturen. Deze soort vlieger is ideaal om mee te stunten, ze worden dan ook wel luchtacrobaten genoemd. Grote delta's worden verkocht als powerkites maar die zijn trager dan de kleinere modellen, voor het stunten zijn ze eigenlijk te log. Wil je pure kracht? Kies dan voor een matras vlieger.

Stokvliegers

Stokvliegers zijn vliegers met een frame van meestal carbon stokken en kunnen gevlogen worden met 1, 2 of 4 lijnen. In de meeste gevallen worden dit soort vliegers gebruikt voor trick vliegeren (een bestuurbare vlieger met 2 stuurlijnen). Met deze vliegers kun je de meest fantastische figuren zeer precies vliegeren.

Stokvlieger
Matrasvliegers

Een matrasvlieger is een vlieger zonder stokken, hierdoor passen ze gemakkelijk in een rugtas. Voor de grotere matrasvliegers zijn speciale rugzakken te verkrijgen. Matrasvliegers staan ook wel bekend als foilkite of parakite.

matrasvlieger/parakite

De matrasvlieger is verkrijgbaar in 2, 3 of 4 lijns model. De 2-lijnsversie is met name bedoeld voor het fun kiten. Natuurlijk leveren alle matrasvliegers, afhankelijk van het formaat, een leuke dosis trekkracht. Binnen de 2-lijnsmodellen is bijvoorbeeld de Elliot Sigma Spirit een super stabiele vlieger voor iedereen, dus ook voor kinderen.

foilkite
Het belangrijkste verschil met vierlijns matrasvliegers zijn de zogenoemde remlijnen waarmee men meer controle over de vlieger krijgt. Deze lijnen zorgen ervoor dat men de snelheid en trekkracht kan minderen. Ook kan de vlieger hiermee eenvoudig landen en zelfs stil hangen in de lucht. Dit is met name erg prettig bij het buggieën en mountainboarden.
Een nieuw fenomeen is het depowerbare matras. Deze matrassen worden bestuurd met een stuurbar (depower bar). Hiermee kan de kracht van een matrasvlieger nog beter gecontroleerd worden.

Hybride vlieger

De hybride vlieger is een soort van matrasvlieger maar dan zonder de luchtkamers, en met buigzame stokken die de vlieger in vorm houden.

hybrid-kite

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.