geschiedenis-vliegeren

Geschiedenis van de vlieger

Ontdekking van de vlieger

De eerste vliegers werden waarschijnlijk zo'n 2.800 jaar geleden in China gebruikt. Vliegers worden gemaakt van zijde en deze textiel soort was dan ook volop in China aanwezig. De vliegers werden vroeger voor verschillende doeleinden gebruikt. Denk onder andere aan signaleren, het optillen van personen, communiceren, militaire doeleinden en het meten van afstanden en de windsnelheid. De meeste Chinese vliegers werden versierd met religieuze teksten. Ook werden er op de vliegers fluitjes gemonteerd om de vliegers geluid te laten maken.

                                                            De vlieger in India
geschiedenis-vliegeren

Na China is de populariteit van de vlieger overgewaaid naar buurland India. Al snel werd het vliegeren een onderdeel van de Indiase cultuur. Bij de hedendaagse rituele feesten in India gaan er 1000-en vliegers de lucht in. Een ritueel die sinds de introductie niet meer is weg te denken uit de Indiase cultuur.

De vlieger in Europa

De introductie van de vlieger in Europa kwam pas aan het einde van de 13de eeuw. Het was ontdekkingsreiziger Marco Polo die de vlieger over de oceanen heeft mee genomen. In tegenstelling tot China en India, waar de vlieger al snel een onderdeel van hun cultuur werd, gebruikte de Europeanen de vlieger voornamelijk tijdens de oorlog.

Vanuit Europa zijn de vliegers vervolgens verspreid naar Japan in de 16de eeuw en naar Maleisië in de 17de eeuw. In de 18de en de 19de eeuw werden vliegers voor het eerste gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Men kwam erachter dat de vliegers krachtig genoeg waren om mensen de lucht in te hijsen, het 'man-lifting' werd geÏntroduceerd.

geschiedenis-vliegeren
Het 'Man-lifting' smaakte naar meer en op allerlei plekken op de wereld werd geëxperimenteerd met vliegers die zelfstandig konden vliegen, waarna in 1903 door de gebroeders Wright het eerst vliegtuig werd uitgevonden.

                                                            Benjamin Franklin & de vlieger
geschiedenis-vliegeren

De vlieger heeft verder bijgedragen aan het bewijs dat bliksem wordt veroorzaakt door elektriciteit. Het was het jaar 1750 toen de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin een reusachtige vlieger door een bliksemwolk liet vliegen om zo elektriciteit op te wekken.

De vlieger vanaf de 20ste eeuw

In de 20e eeuw is er een grote variëteit ontstaan in vlieger modellen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt door Rogallo geëxperimenteerd met flexibele vliegers en Peter Powell komt in de jaren 60 met een bestuurbare kruisvlieger. Sindsdien zijn talloze bestuurbare vliegers verder ontwikkeld, waarbij de ontwikkeling van lichte en sterke materialen zoals spinnakerdoek , koolstof stokken en supersterke vezels als vliegerlijn een belangrijke rol speelden.

geschiedenis-vliegeren
geschiedenis-vliegeren
Het vliegeren werd mede hierdoor een moderne hobby, met allerlei aspecten zoals trick- en teamvliegers, buggieën met een vlieger en een karretje (of met een slee over het poolijs). De laatste ontwikkeling is het zogenaamde kite-surfen, een windsurfplank met een vlieger, in plaats van een zeil. Er wordt voorgesteld om deze nieuwe sport "Kite-Surfing" olympische status te geven. Duizenden mensen vermaken zich al Kite-Surfend op de Nederlandse meren en langs de Noordzeekust.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.