Surf wedstrijden

Er worden jaarlijks wereldwijd vele surfwedstrijden georganiseerd. In Nederland organiseert de ˈHolland surfing associationˈ (HSA) ieder jaar de NK surftour. In Europa is de ˈEurosurfˈ de meest bekende surfwedstrijd De grootste en bekendste competitie is de ASP word tour die door de Association of surfing professionals (ASP) wordt georganiseerd. Ook in Europa en Nederland vinden er verschillende surf wedstrijden en evenementen plaats. Een bekende Europese surfwedstrijd is de ˈEurosurfˈ. In Nederland staat de NK Surftour het hoogst aangeschreven.

Surfwedstrijden Nederland

De ˈHolland Surfing Associationˈ (HSA) organiseert elk jaar verschillende surfwedstrijden. De bekendste is de ˈNK Surftourˈ. Afgelopen jaar (2012) werd deze gehouden over 4 verschillende wedstrijden. Deze vonden plaats in Domburg, Frankrijk, Scheveningen en Zandvoort. Het is dit jaar voor het eerst dat HSA samenwerkt met verschillende surfverenigingen. Dit jaar waren dat Surfvereniging Rocky Point, Surfvereniging Zandvoort en Jumpteam Scheveningen. Naast de ˈNK Surftourˈ zijn er ook de ˈBenelux kampioenschappenˈ golfsurfen die door ˈSurfBeneluxˈ wordt georganiseerd. Dit kampioenschap bestaat dit jaar (2012) uit 3 wedstrijden in Domburg, Scheveningen en ˈs-Gravenzande. Naast deze twee officiële wedstrijden worden er jaarlijks lokaal nog vele andere wedstrijden georganiseerd. Het niveauverschil van de deelnemers is tijdens deze surfwedstrijden vaak groot. Het gaat bij deze wedstrijden dan ook voornamelijk om het leggen van nieuwe surfcontacten, het proeven van de surfsfeer en het opdoen van ervaring tijdens een surfwedstrijd.

Eurosurf surfwedstrijd Europa

De belangrijkste en meest toonaangevende Europese surfwedstrijd is ˈEurosurfˈ die elk jaar georganiseerd wordt door de ˈEuropean Surfing Federationˈ. Er doen hier rond de 15 landen en 160 deelnemers aan mee. Eurosurf duurt 10 dagen. In 2011 won Portugal voor Spanje en Frankrijk. Helaas was Nederland het afgelopen jaar niet vertegenwoordigd. Ook wordt er elk jaar een Eurojunior wedstrijd gehouden voor deelnemers tot 18 jaar. Bij dit toernooi was Nederland het afgelopen jaar wel vertegenwoordigd en is in het landenklassement 9de geworden.

ASP Internationale surfwedstrijden

De Association of surfing professionals (ASP) is de internationale surforganisatie die het hele jaar door verschillende surfcompetities organiseert over de hele wereld. Naast landen als de VS, Australië en Brazilië zijn er in het afgelopen jaar ook evenementen gehouden in Frankrijk en Portugal. De surfer die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld tijdens deze surfwedstrijden is de wereldkampioen. Bij elk evenement kan er 425.000 dollar aan prijzengeld gewonnen worden. De Australische surfer Joel Parkinson is met nog één wedstrijd te gaan de huidige leider in het kampioenschap. Hoewel hij tot nu toe de meeste punten heeft verzameld heeft hij met een totaal van 195.500 dollar niet het meeste prijzengeld gewonnen. Die eer gaat naar de Amerikaanse surfer Kelly Slater die 346200 dollar heeft gewonnen in 2012.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.