Soorten surfboards

Surfboards zijn uitgevoerd in veel verschillende types en vormen. Een shortboard is een klein board die veel wordt gebruikt voor trucjes maar heeft mindere peddel eigenschappen. Een "fish surfboard" heeft een ronde vorm, is wat breder dan een shortboard en is vooral geschikt voor kleine tot medium golven. Een funboard combineert goede peddel eigenschappen met de manoeuvreerbaarheid van een shortboard. Deze "all-round" boards zijn ideaal voor beginners. Een Gun is lang, smal, heeft een puntige neus en tail en is daarmee ideaal voor "big wave surfing". Een ideaal beginnersboard is het longboard vanwege het gemak waarmee golven gepakt kunnen worden.

Shortboard

Een shortboard heeft doorgaans 3 finnen en een lengte van tussen de 1,8 en 2,1 meter. De neus kenmerkt zich door zijn puntige vorm. De tail is rond of vierkant en het board is vrij dun. Omdat een shortboard vrij klein en dun is hebben deze boards een beperkt drijfvermogen en weinig peddel mogelijkheden. Dit maakt het board wel weer uitermate geschikt voor het maken van bochten en het uitvoeren van verschillende trucjes. Het maken van bochten is zelfs essentieel om snelheid in de golf te behouden. Deze eigenschappen maken een shortboard geschikt voor steile, grote en krachtige golven. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad wordt een shortboard niet snel door beginnende surfers gebruikt. Hoewel een shortboard het meest gebruikte type surfboard is werd deze pas vanaf 1960 op de markt gebracht. De ontwikkeling van het "urethaan foam" vanaf die periode maakte de ontwikkeling van kleinere boards mogelijk.

Fish

Met een lengte van minder dan 1,8 meter is een "Fish surfboard" het kleinste surfboard. Een fish is verder breed met weinig rocker aan de neus en de tail. De eerste fish surfboards werden uitgevoerd met 2 finnen. Een moderne "fish", ook wel bekend als een rocket fish, heeft 3 finnen. Hoewel een "fish surfboard" een klein oppervlak heeft kunnen golven wel makkelijk gepakt worden dankzij de beperkte rocker. Het kleine board zorgt verder voor een goede manoeuvreerbaarheid en maakt dit board daarmee vooral geschikt voor kleine golven. Omdat een "fish surfboard" vrij breed is zijn golven met dit board moeilijk verticaal te surfen. Een "fish surfboard" is het meest geschikt voor gemiddeld tot gevorderde surfers.

Egg

Net zoals bij een "Fish surfboard" heeft een "Egg surfboard"weinig rocker waardoor golven makkelijk gepakt kunnen worden. Traditionele "Eggs" hebben 1 fin, moderne "Eggs" hebben een grote fin in het midden met 2 kleinere finnen aan de zijkant. Een "Egg surfboard" is een type surfboard die vooral bedoeld is voor het fun surfboarden en minder voor prestaties of truckjes. Deze boards doen het goed bij kleine golven en worden vaak aangeraden bij beginners. De naam heeft dit surfboard te danken aan hun ronde vorm. De lengte varieert tussen de 1,8 en 2,3 meter.

Fun board

Een "Fun board" heeft een lengte van tussen de 2,1 en 2,4 meter, heeft gemiddelde rocker en veel foam. Vanwege de ronde vorm wordt een "Fun board" als een grote variant van een "Egg surfboard" gezien. Met een funboard kunnen makkelijk golven gepakt worden. Ook heeft dit surfboard goede stuureigenschappen en kan er bij het peddelen makkelijk vaart gemaakt worden. Een "Fun board" blinkt echter nergens in uit en vanwege zijn all-round kwaliteiten wordt het een "Fun board" genoemd. Een "Fun board" is geschikt voor beginners die nog niet weten welk type surfboard bij hen past, voor all-round surfers en als tussenstap voor iemand die van een longboard naar een shortboard wil. Dit laatste vanwege de lengte.

Gun

Een "Gun surfboard" is het langste type surfboard en is bedoeld voor big wave surfing. Deze surfboards van 2,1 tot 4,1 meter lang hebben een setup met 1, 3 of 4 finnen. Het design lijkt op een groot shortboard. Omdat een gun bedoeld is voor "big wave surfing" zijn deze boards niet geschikt voor beginners. "Big wave surfing" vereist een board die veel snelheid kan maken om golven met een hoge snelheid te kunnen pakken. Omdat een val in de golven funest kan zijn is stabiliteit van het board essentieel. Om snelheid te kunnen maken is een gun daarom vrij dik en breed aan de voorkant gemaakt. De lengte van het board zorgt voor stabiliteit in de golf. Een Gun wordt ook wel een overlevingsboard genoemd; alle eigenschappen van het board zijn bedoeld om de "big wave" te overleven.

Longboard

Een longboard heeft een lengte van tussen de 2,7 en 3,7 meter, heeft verschillende fin-setups en een grote ronde neus. Deze boards worden als een ideaal "beginners board" gezien vanwege hun grote stabiliteit en het gemak van het peddelen Wat een longboard verder ook geschikt maakt voor beginners is het gemak waarmee golven gepakt kunnen worden. Dankzij deze hoge "golfcount" leer je het surfen in een kortere tijd dan bij een board waar de "golfcount" lager is. Hoewel een longboard dus een ideaal board voor beginners is wordt het longboarden wel gewoon op professioneel niveau uitgeoefend. Een "Noserider" is een soort longboard die het de surfer mogelijk maakt om naar de voorkant van het board te lopen om vervolgens een "hanging five"of een "hanging ten" uit te voeren. Bij een "hanging ten" wordt er met beide voeten aan de voorkant van een surfplank gestaan waardoor er 10 tenen over de rand van het board uitsteken. Bij een hanging five is het 1 voet waardoor er 5 tenen over de rand uitsteken. De naam longboarden vindt met trouwens ook terug bij een vorm van skateboarden.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.