Geschiedenis golfsurfen

Ontstaan van het surfen in Polynesië

Het was de Polynesische bevolking die tot wel 4000 jaar geleden ˈsurfplankenˈ maakten van riet om zo staand of zittend terug te keren van hun visexpedities naar de kust. Vanwege overbevolking op Polynesiˈ verhuisden veel Peruanen In de vierde eeuw na Christus naar Hawaï. Zij ondernamen deze reis per boot en namen zo veel kennis mee van de oceaan en het ˈsurfenˈ. De ontdekkingsreiziger ˈCaptain Cookˈ maakte in 1778 een notitie van een ˈsurferˈ toen hij op Hawaï arriveerde. Uit deze notitie bleek dat de ˈsurferˈ hier voor het plezier mee bezig was. Er kan geconcludeerd worden dat de Polynesiërs sinds hun komst op Hawaï het surfen hebben geïntroduceerd en de sport, surfen, hebben ontwikkeld.

Hawaiiaanse koningen

De Hawaiiaanse koningen en hoofdmannen hadden de grootste en beste surfboards. Zij waren ook de meest vaardige surfers. De elite bevolking had eveneens de beste surfboards en de beste stranden waar de gewone bevolking niet mocht komen. De Hawaiiaanse koningen gebruikte het surfen zelfs om indruk te maken op de bevolking om zo hun status te versterken. Of zij in hun opzet slaagde, lag in ieder geval zeker niet aan hun surfplanken. Deze speciaal gemaakte surfplanken werden ook wel ˈOlo Balsa Boardsˈ genoemd en waren 6 tot 8 meter lang!

Surfboard van 95 naar 45 kg

De surfboards die tot 1925 gebruikt werden in Hawaï wogen tot wel 90 kg en waren 3 tot 4,8 meter lang. Op deze surfboards konden meerdere surfers staan. De surfer en ontwerper Tom Blake (1902-1994) wist de surfboards een stuk lichter te maken. In 1926 maakte hij een holle surfplank uit hardhout. Hierdoor werden deze surfplanken niet alleen lichter maar werd ook het drijfvermogen verbeterd. Tevens maakte hij de surfboards dunner. Ondanks deze gewichtsbesparingen woog een surfboard toch nog 45 kg. In 1932 werd voor het eerst balsahout toegepast als materiaal voor de surfplanken. Dankzij deze toepassing werd het gewicht van de surfplanken teruggebracht naar rond de 15 kg. In 1935 werd een surfboard voor het eerst uitgerust met een fin wat het surfboard aanzienlijk meer stabiliteit gaf.

Ontwikkeling van het moderne surfboard

Ook na de toepassing van het balsahout werd de surfplank verder ontwikkeld met meerdere soorten materialen en vormen. In 1949 maakte Bob Simmons voor het eerst een gebogen surfplank. Deze buiging is inmiddels bekend als ˈrockerˈ die voor een betere waterflow zorgt. In 1954 werd voor het eerst een systeem met ˈverwijderbare finnenˈ toegepast. Hierdoor was het board niet meteen afgeschreven wanneer een fin schade opliep, konden de finnen lichter worden gemaakt en makkelijker vervoert worden. In de jaren 60 en 70 werden de shortboards voor het eerst bij het grote publiek bekend. Met de toepassing van 2 finnen in plaats van één werden de boards wendbaarder.

Dit werd nog eens verbeterd met de introductie van de ˈthrusterˈ setup waarbij 3 finnen aan het board zitten. Deze setup is nu de standaard bij de meeste surfboards. In 1971 werd de ˈsurfleashˈ geïntroduceerd door Pat OˈNeill (zoon van wetsuit uitvinder Jack OˈNeill). Een ˈsurfleashˈ of ˈsurflijnˈ geeft de surfer controle over het board wanneer hij van het board af is. Een uitvinding die ook zorgt voor extra veiligheid. Een surfboard die zonder surfer wordt meegenomen kan immers een gevaar zijn voor de overige mensen in het water.

De laatste grote ontwikkeling van het surfboard materiaal kwam met de sluiting van het bedrijf Clark Foam in 2005. Dit Amerikaanse bedrijf was sinds 1961 marktleider op het gebied van surfboard materiaal. De sluiting van Clark Foam gaf andere bedrijven vrij spel waardoor nieuwe en lichtere materialen werden toegepast zoals carbon en epoxy.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.