Wat is golfsurfen?

Golfsurfen is een watersport waarbij de beoefenaar, een surfer, zich op een surfplank op de golven van de branding naar het strand laat glijden. Er zijn verschillende disciplines bij het golfsurfen. Bij big wave surfing wordt er op golfen van 6 meter en hoger gesurft. Bij het wakesurfen wordt er gesurft op de hekgolf die gecreeerd wordt door de snelheid van de boot die voor de surfer vaart. Om te kunnen golfsurfen zijn er golven nodig. De hoogte van de golven wordt bepaald door de vorm van de zeebodem, de windrichting en de windsterkte.

Big wave surfing

Bij de discipline big wave surfing worden er golven gesurft vanaf 6,2 meter hoog. De grootste golf die ooit is gesurft is ruim 23 meter hoog. Deze discipline wordt beschouwd als de meest extreme en gevaarlijkste vorm van het golfsurfen. De surfboards die bij het big wave surfing worden gebruikt worden guns of rhino chasers genoemd. Met een lengte van rond de 3 meter zijn deze surfboards groter dan een normaal surfboard. Met een groter board kan meer snelheid gecreeerd worden bij het peddelen. Dit is nodig aangezien de snelheid van een golf evenredig is met de grootte ervan.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een waterscooter of ander voertuig kan een big wave makkelijker gepakt worden. Dit komt omdat het grote snelheidsverschil tussen de golf en de surfer hierdoor wordt opgeheven. Deze vorm van big wave surfing wordt ook wel tow-in surfing genoemd. De boards die bij het tow-in surfing gebruikt worden zijn met een lengte van 2 meter weer kleiner dan een rhino of een gun. Kenmerkend van deze boards zijn verder de aangebrachte voetbanden die men ook bij het windsurfen tegenkomt. Om meer stabiliteit te creeren worden deze boards ook nog wel eens verzwaard met lood.

Wakesurfen

Bij het wakesurfen wordt er gesurft op de hekgolf die gecreeerd wordt door de snelheid van de boot die voor de surfer dient te varen. Het wakesurfen kan dus alleen gedaan worden met behulp van een boot. Er kan op verschillende manieren gestart worden. De moeilijkste manier is door vanaf het water te starten. Door te peddelen kan er vaart gemaakt worden. De makkelijkste manier is door de starten vanaf een platform waarbij er een touw dient vastgehouden te worden. Dit touw zit dan vast aan de boot. De handigste manier om te starten bij het wakesurfen is door uit de boot te springen.

Ontstaan van een golf

Golven ontstaan wanneer wind over het wateroppervlak waait. Hoe langer de wind een richting uit kan waaien hoe hoger de golven zullen zijn. Dit wordt ook wel de windbaan of de strijklengte genoemd. De hoogte van de golf wordt verder ook bepaald door de windsnelheid. Een hogere windsnelheid zorgt voor een hogere golf. Een kleine tot gemiddelde aflandige wind zorgt voor holle golven. Dit zijn de golven die geschikt zijn voor het golfsurfen. Deze golven worden ook wel een barrel wave genoemd.

Verschillende manoeuvres bij het golfsurfen

Golfsurfen begint wanneer de surfer richting de kust peddelt om op snelheid te geraken voor een naderende golf. Wanneer de surfer mee wordt genomen met de golf en aan de voorkant van de golf bevindt staat hij op om al staand op het surfboard de golf uit te rijden tot aan de kust. Een golf breekt van links naar rechts of andersom. De surfer moet net voor het breken van de golf blijven door naar links of naar rechts te sturen.

Wanneer een golf groot genoeg is en voldoende hol is kan er zelfs in de golf gesurft worden. Dit wordt dan een tube ride genoemd. De surfer is bij een tube ride even niet zichtbaar vanaf het strand. Het is de uitdaging om zo lang mogelijk in de golf te blijven. Verder zijn ook de hanging ten en de hanging five bekende manoeuvres bij het golfsurfen. Bij een hanging ten wordt er met beide voeten aan de voorkant van een surfplank gestaan waardoor er 10 tenen over de rand van het board uitsteken. Een hanging five is makkelijker waarbij er met 1 voet aan de voorkant van het board gestaan dient te worden.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.