Wat is skimboarden?

Skimboarden is een watersport waar men zich staand op een plank (skimboard) over het water kan verplaatsen. Na het vooruit gooien van het skimboard in het water, springt de skimboarder op het skimboard waarna deze diverse trucjes kan doen. Bij de discipline flatlandskimboarden gebeurt dat op ondiep water en bij waveskimboarden gebeurt dit op golven. Bij beide disciplines wordt er vanaf het strand begonnen. Het skimboarden is ontstaan uit een behoefte van strandwachten in Californië om zich sneller en makkelijker over het water te verplaatsen om zo slachtoffers beter te kunnen helpen.

Waveskimboarden en flatlandskimboarden

Er zijn twee verschillende vormen van skimboarden. Dit zijn flatlandskimboarden en waveskimboarden. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij het waveskimboarden op een golf geskimboard.

Flatlandskimboarden:

Flatlandskimboarden wordt gedaan op ondiep water zonder gebruik te maken van golfen. Vandaar ook de naam flatland wat vrij vertaalt "platte land" betekent. Bij deze vorm van skimboarden worden vaak houten skimboards gebruikt. Door gebruik te maken van je hand kan er gestuurd en afgezet worden.

Waveskimboarden:

Bij waveskimboarden wordt er op ongeveer 7 meter van het water begonnen. Bij het zien van een golf dient er met het skimboard in de hand richting het water gerend te worden. Bij het bereiken van het natte zand wordt het skimboard vooruit gegooid waarna er op gesprongen dient te worden. Eenmaal staand op het board is een stabiele positie van belang vanwege de overgang van het natte zand naar het water met golven.

Skimboard gevaren

Net zoals bij andere watersporten gelden er ook voor het skimboarden een aantal gevaren. Blauwe plekken, hamstringblessures, verdraaide enkels en ook snijwonden zijn kwetsuren en blessures die wel eens voorkomen bij het skimboarden. Op sommige plekken is er ook een risico op botsingen met rotsen, boomstammen en andere obstakels. Vanwege het ondiepe water is zelfs een breuk van de hals mogelijk. Dit risico geldt alleen bij hoge golven. De kans op verdrinking is bij het skimboarden minder groot dan bij het golfsurfen. Een bekende blessure bij het skimboarden is de "Skimboard Toe". Deze blessure aan je voet kan ontstaan wanneer er veel wordt geskimboard en kan uiteindelijk resulteren in een gebroken teen. Om de kans op veel van deze blessures te verminderen is het verstandig om voor en na het skimboarden te stretchen.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.