Soorten skimboards

Welk soort skimboard iemand kiest hangt af van de manier van skimboarden, de rijstijl en het type strand. De keuze tussen een houten of een foam board hangt vooral af op welke manier er geskimboard wordt: "flatlandskimboarden" of "waveskimboarden". Het type strand en de rijstijl zijn bepalend voor de keuze van de grootte, ontwerp, de dikte, het gewicht en de tail shape .

Houten skimboard

Skimboards van hout komen in een groot aantal soorten en maten en worden van verschillende soorten hout gemaakt. Vanwege het materiaal zijn deze boards zwaar en zullen daardoor in het water niet goed drijven. Een klein skimboard van hout weegt rond de 9 kg. Deze boards zijn vooral geschikt bij ondiep water langs de kust en bij vlakke stranden. In vergelijking met een foam board zijn deze vanaf 60 euro goedkoper.

Foam skimboards

In Amerika zijn deze Skimboards vooral populair aan de west-kust en Hawaii vanwege de stranden die ideaal zijn voor het pakken van golven. Er is bij foam boards minder keuze uit verschillende ontwerpen en groottes dan bij houten skimboards. Dit komt omdat deze boards al uitvoerig zijn getest door de fabrikanten waardoor de minder goede ontwerpen en groottes eruit zijn gefilterd. Een foam board is licht en heeft daardoor een hoog drijfvermogen. De kern is gemaakt van foam met een hoge intensiteit voor het drijfvermogen. De buitenkant is gemaakt van carbon of glasvezel voor de stijfheid. Een foam skimboard komt vooral tot zijn recht bij diepere wateren en krap bochtenwerk langs de kust.

Ontwerp skimboard

Naast de keuze tussen een houten of een foam skimboard kan er ook een keuze gemaakt worden uit verschillende designs van het skimboard. Dit zijn de grootte en ontwerp, de dikte, de hoeveelheid rocker, de tail shape en in mindere mate het gewicht.

Grootte en design

Een groter board is uiteraard zwaarder dan een klein board. Een voordeel van een groot skimboard is het grotere drijfvermogen. Een kleiner board is wendbaarder en kan beter sturen. Er moet wel op gelet worden dat er niet een te klein board wordt gekozen omdat de golf wel bereikt dient te worden. Het gewicht en het atletisch vermogen van de skimboarder is ook belangrijk. Neem een lichter board als je niet snel kan rennen. Een lichtere rijder heeft een kleiner en lichter board nodig en visa versa. Een kort board geeft meer "front to back control". Een smal board kan beter sturen dan een breed board. De grootte van een skimboard is bepalender op de karakteristieken dan het design van het skimboard.

Dikte

Een dikker skimboard geeft meer drijfvermogen maar brengt ook meer gewicht met zich mee. Daardoor zal het board minder goed sturen en reageren. Diktes die zich hebben bewezen zijn 1,6 en 1,9cm.

Rocker

De rocker staat voor de hoeveelheid kromming van een board. Er is zowel rocker bij de neus; nose rocker als bij de staart; tail roker. Hoe groter de rocker hoe beter het skimboard overgaat van het (natte)zand naar het water. Een skimboard met teveel rocker is echter wel langzamer. Een vlak strand vraagt om minder rocker omdat de overgang van strand naar zee daar makkelijker is. De hoeveelheid rocker is verder heel persoonsgebonden.

Tail shape

Er zijn veel verschillende tail shapes. Een veelvoorkomende tailshape is de Pintail (pijlstaart). Deze zorgt voornamelijk voor stabiliteit. Ook veelvoorkomende tailshapes zijn de swallow en de squere tail. Deze tailshapes resulteren in een beter manoeuvreerbaar board vanwege de vorm en omdat het board met zo"n tail wat korter is. Een skimboard met deze tails kunnen ook wat nerveus aanvoelen.

Gewicht

Een groter board resulteert in meer gewicht maar geeft ook extra drijfvermogen. Wanneer de grootte en het design van een skimboard hetzelfde blijven zal een lager gewicht alleen maar voordelen opleveren. In sommige gevallen is het skimboard heel licht omdat er niet voldoende hars op zit. Vooral iemand die zelf een skimboard wil maken dient hier rekening mee te houden.

Sportief, Professioneel en op het Strand!

Stel uw eigen bedrijfsuitje, vrijgezellenuitje of groepsuitje samen voor groepen 1000 personen.